Projecte: Els cavalls

Qué hem aprés

cavall-al-trotHem buscat per internet un dibuix on haguera un cavall anant al trot, aquest és el que hem trobat i el que més ha agradat a tots.

cavall-al-trot

Avui Àngela ens ha dit que els cavalls corren al “trote” i caminen al pas. Hem buscat per internet i hem trobat un video on el cavall va al pas i també al trot. Àngela diu que al trot vol dir que corren poquet i al “trote” que corren “amunto”. Li he sugerit que possiblemente al trote siga en castellà i al trot en valencià, però ella m´ha dit que no, que és com diu ella.

els-cavalls-llepen
Els cavalls llepen. No mosseguen. Pregunte si els cavalls tenen llengua. Ángela diu que si. Ho busquem per internet i vegem moltes llengues i boques de cavalls. Quasi tots els xiquets i xiquetes coincideixen en dir que són molt lletges. Triem las que més ens agrada, ho siga la menys lletja. Es d´un cavall que està darrera d´una tanca de fusta amb la boca oberta. Pinte un sol, Pau P. diu que ell per a fer un sol pinta un cercle i fa ratlletes. Pinte un núvol de color blau. Rubén diu que els núvols es fan pegant voltetes amb el color blau.

les-dents-dels-cavalls
Ángela ens ha dit que els cavalls tenen dents. Hem buscat per internet i hem vist que les dents del cavalls són grans. Joan diu que tenen les dents brutes per que no tenen mans per a rentar-se-les. Xavier diu que les dents les tenen de color taronja. A Xavier el color taronja li agrada molt. Hugo diu que les dents són grans per que els cavalls són grans. Paula G. diu que tenen moltes dents.

avi-joan-5
Josep ha escanejat la foto de l´avi Juanito per a poder veure-la millor. Així és com ha quedat. Segons Iker darrere de l´avi hi ha un “pato”. Rubén diu que hi han tres. Ángela diu que no es veuen les peülles. Pau P. diu que la crina és blanca. Ángela diu que no es diu crina si no crinera. Hem decidit dir-ho de les dos formes. Tots coincideixen a dir que el cavall o poni és de veritat.

lc2b4avi-juanitoJoan ens ha portat una foto del seu avi damunt d´un cavall. Segons els xiquets i les xiquetes no és un cavall, és un poni. També ens ha portat un quadre on hi ha dibuixat un cavall i un home. Sembla que estan treballant la terra. Aquest home segon l´avia de Joan és el seu avi Juanito. Com que no tenim un dibuix del seu avi hem buscat per internet i hem trobat un dibuix d´un home a cavall. Baix del dibuix hem posat “l´avi Juanito”
sella-de-muntar Ángela ens ha dit que quan puja al cavall li posa una cadira. Li hem preguntat si la cadira era com les que tenim en l´escola, de cuatre pates, ens ha dit que no. La cadira és negra. Hem buscat en internet que es posa al cavall per a que les persones puguen pujar i em vist que es una sella de muntar a cavall.

La mare de Ángela ens ha portat garrofes. Les hem olorat. La seva olor es molt forta. A més a més hem vist que tenen dins: tenen pepites i son molt dures. Rubén volia trencar-les amb la sabata però no va poder.
Josep ha dibuixat en un full un poal i dintre ha pintat garrofes. Cadascú ha pintat dintre del seu poal les garrofes que ha volgut. Encara que tots saben que son marrons cadascú les ha pintat com ha estimat.

Per la vesprada Josep ens ha contat el conte d´en Patufet. Pau P. ja el sabia i ha ajudat a contar-lo a Josep per que moltes coses li s´oblidaven. Josep no sabia la cançó del Patufet i Pau P. si.
El conte el podreu vore en l´enllaç que teniu a la dreta on posa: ” El conte d´en Patufet”.

peulla
Avui hem vist que les potes del cavall no son igual que les nostres. Ells tenen peülles i son molt dures. Xavier diu que és per a poder correr “amunto”. Ángela diu que son negres.

peulla

crinera
Hem vist el video on el cavall es “revolca”, quan acaba de “revolcar-se” hem vist que no s´ha dormit.
Pau P. ens ha dit que el pel que tenen els cavalls al cap es diu crin. Ho hem buscat per internet i en valencià sembla que es diu crinera.
Hem buscat un dibuix de cavall amb crinera i el que hem trobat és el que podeu vore en el següent enllaç i que cadascú l´ha pintat del color que ha estimat. Josep ha pintat la crinera de roig i el cap de lila.

Crinera

Asseguts a l´assemblea Luana ha dit que els cavalls es “revolquen” i després es dormen. Hem pintat un cavall dormint.

Cavall dormint

Hem decidit fer una carta a les mares i pares per a demanar-los informació sobre els cavalls. Ací teniu la carta: el vostre fill o filla té que posar el nom sobre la ratlla del primer full, després té que pintar el cavall, a continuació les mares i pares han de retallar-lo (amb el cercle) i apegar-lo sobre el cercle del primer full.

Carta a les mares i pares

Els cavalls estan en la quadra, però quan ixen a passejar o fan en un lloc on hi ha una tanca. Aquesta serveix per a que no s´escapen.

Tanca

Hem vist la diferencia entre el pinso, la palla i l´alfas. Per internet hem vist una bala de palla quadrada i una redona. Ens agrada més la redona. Hem fet un cercle a puntet per punxar-lo, hem posat cola i li hem pegat un tros de paper de celofan groc.

Bala de palla

Ángela ens ha dit que els cavalls mengen pinso. El pinso està dintre d´un poal. Hem pintat el poal, després hem apegat a la boca del poal una miqueta de pinso.

Pinso

Ángela ens ha dit que els cavalls estan en la quadra. Segons ella la quadra té una teulada, una porta xicoteta i fora hi ha palla.
Hem buscat garrofes per internet i hem trobat aquestes:

carobs

Ací teniu unes garrofes per a pintar

La quadra

Qué volem saber?
Qué sabem?
Triem el tema

1. Projecte: Els indis curs 08-09

La pipa de la pau

Ací teniu la pipa de la Pau per a pintar i picar. Si no teniu punxons podeu agafar les tisores i retallar-la. Els xiquets i xiquetes segurament no podran retallar-la bé, recordeu que és millor que la pinten abans.

Pipa de la Pau

Els bisons


En aquest video podreu veure com són els bisons. Es interessant que destaqueu als vostres fills i filles les principals característiques dels bisons.

Bisó

Els indis

Estem estudiant els indis, com van vestits, quin mig de transport utilitzen, com cacen, com es visten, on viuen i altres coses que podreu veure en aquest video i que podeu explicar als vostres fills i filles.

Un xiquet ens a contat que els indis cacen cérvols amb les fletxes i l´arc:

Cérvol

Hem vist en internet el que fan els cérvols.

Cançons indies

Açí podreu trobar algunes cançons indies.

1.- El Indio Matuchin:

El Indio Matuchin

2.- Atte Kate Nuwa. Es tracta d´una dança en la que els indis mostren com cacen un ós.

Atte Kate Nuwa

Tipi indi

Com es contrueix un tipi indi.

Si voleu construir un tipi indi en la vostra casa, sols teniu que descarregar-se l´arxiu. Cal recordar que abans de retallar-ho el teniu que pintar.

Tipi Indi per retallar

Anuncis

4 thoughts on “Projecte: Els cavalls

  1. Hola! Són una alumna de la Universitat de Lleida que està cursant primer d’educació infantil. He fet un treball sobre el article dels cavalls publicat a la revista “Quadernos de Pedagogia” i m’ha sigut de gran ajuda. Em falta saber què s’avalua i com s’avalua en aquest projecte. Si em poguessiu contestar us ho agrairia.

    Gràcies, Jenny.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s