Projecte: Els camells

Els camells

Els camells diuen adeu. Després de les vacances tornarem amb altres coses. La primera setmana de segur que ens costarà dedicar-la als joguets.

La portada del projecte dels camells la teniu ací:

Asseguts en l’assemblea hem decidit donar per acabat el projecte dels camells. Davant les festes de Nadal, la lògica imposa treballar-les. Ara ens dedicarem a parlar de tot el que envolta al Nadal.

En la pàgina de Nadal trobareu el material que estem treballant.

Quan tornem de les vacances, la primera setmana la dedicarem als joguets, després tornarem a pensar que volem estudiar. Quan ho decidim ja vos informarem.

Suposo que us haureu adonat que el blogs torna a engegar-se. En els propers dies anirà apareixent informació del que anem treballant en classe. El projecte que hem encetat és el dels Camells, per tant ja sabeu que heu d´anar parlant al vostres fills i filles de tot el relacionat amb aquest tema: que mengen, on viuen, que beuen, per qué tenen gepa, diferència entre dromedari i camell, etc.

La feina que ens queda l´acabarem demà. Es tracta de pegar, sobre el riu que he dibuixat, els trocets de paper lila que hem retallat. Després agafarem el vaixell, el retallarem i el pegarem sobre l´aigua (els trossos de paper de seda lila). I ja voreu com ha quedat la cosa.

Avui he preparat una activitat dirigida per que m´he adonat que els xiquets i xiquetes s´han quedat amb ganes de fer una activitat al voltant del riu. Per tant he dibuixat un riu. Hem escrit VAIXELL, en el recuadre de dalt hem posat el nom (amb lletra xicoteta). Després he fet tires de paper de seda de color lila (voliem de color blau pero no en teniem) per a retallar-les a trocets xicotets. No ho hem pogut acabar per que no hem tingut temps. Demà continuarem.

Joan ha vingut molt content a l´escola, amb ganes de contar-nos les coses que li ha dit sa mare. Segons li ha contat sa mare, en el desert hi ha un riu que li diuen Nil. El Nil és molt gran, per ell van vaixells de totes les classes, xicotets i grans. Hem obert l´ordinador, hem buscat Nil, i hem vist com és de gran, també hem vist els vaixells que passegen per ell. Hem decidit escriure “EL riu Nil”, pintar un riu i posar-li un vaixell. Cadascun a fet els vaixells com ha volgut.

Avui hem vist on viuen els homens i les dones del desert. Segons Paula S. viuen en tendes fetes de tela i pells d´animals. Ens ha dit també el seu nom: haima. Ha portat a a classe fotos de com son per dintre. Tenen estoretes, butaques, i pals per per a poder sostenir la tenda i que no caiga. Ens ha dit que dormen en terra, damunt de les estoretes.
No hem obert l´ordinador per a buscar haimes i poder pintar-les. Avui cadascun ha fet la seua haima com ha volgut.

Pau P ens ha portat una memòria usb que li ha donat sa mare. Dintre estava ple de fotos d´Egipte. Les hem vist totes. Pau ha anat explicant-les. Com que hi havien tantes li hem dit a Pau P. que quina volia que ferem i ell ha triat la del mapa d´AFrica que li ha fet sa mare:

Si es fixeu be podeu vore que Egipte té un cercle de color roig. Pau P. ens ha informat que ahí estan les piràmides i els camells. Si encara es fixeu més voreu que en Espanya hi ha un puntet roig. Pau P. diu que ahí vivem nosaltres.

En Google hem buscat un mapa d´Àfrica per pintar, li hem afegit Espanya. A Egipte i Espanya els hem fet un cercle en llapis. A més a més ho hem pintat tot dels colors que més ens agraden.

Pau P.diu que en les pirámides no viu ningú. Que allí sols enterren als faraons. Hem escrit faraons en Google i ens ha aparegut aquesta imatge. Pau P. diu que al cap té una serp. Que els faraons al cap sempre portaven una serp. Com que sembla que hi ha dos Pau P. diu que és el cap i la cua.

Pau P. ens ha dit que en les piràmides no viuen els camells. Ens ha contat que en les piràmides enterren als reis, i que els posen en una cosa “rectangular”, com que no sabiem quina cosa era eixa, hem decidit anar a la classe de Maite (per que Maite sap molt, això diuen els xiquets i xiquetes de la classse dels dinosaures) per a que ens diga que es eixa cosa rectangular. Pau P. li ha preguntat a Maite i ella ens ha explicat que als faraons els enterren en un “sarcòfag”, com que era una paraula molt difícil Maite ho ha escrit a la pissarra. Rubén ha estat el que ha copiat la paraula. Després hem anat a l´ordinador, Rubén ha escrit “SARCÒFAG”, han eixit molts sarcòfags. Pau P. ha reconegut de seguida que això era lo que sa mare (crec que era sa mare) li havia ensenyat.

Sarcofag 2

Pau ens ha explicat que per a entrar en una piràmide hi ha que anar per uns tunels, sa mare ens ha portat aquest dibuix d´una piràmide per dins.

Joan ens ha explicat que per a entrar en les piràmidesper a agafar el tresor hi ha que anar per un tunel. Ens ha dit que teniem que anar ajupits. Hem fet un recorregut per la classe ajupits. Com que no hem trobat cap túnel per pintar en l´ordinador, hem fet un laberint per arribar fins al tresor.

Busquem el tresor

Paula S. ahir ens va portar una foto d´un home damunt d´un camells. L´home anava vestit de color blau. Sols li se veien els ulls. Ens va dir que era per a que no li entrara arena als ulls, perque els camells al caminar fan que l´arena vole. Li vam preguntar qui era eixe home, ens va dir que no ho sabia. Avui ha vingut molt contenta a l´assemblea. Ja sabia com li deien a l´home, és una mica difícil pero ella ho ha pronunciat molt bé: TUAREG. Ho ha repetit 4 o 5 vegades fins que tots ho hem après. Hem buscat per internet un dibuix de Tuareg i la sorpresa ha segut que hem trobat la foto que son pare i sa mare li havien donat. Paula S. ens ha dit que era la mateixa!
Ací la teniu:

Nosaltres hem escrit en la pissarra TUAREG i hem pintant aquest dibuix:

Tuareg

Pau P. ens ha contat que les piràmides es fan amb pedres, una damunt de l´altra. Aleshores hem fet una piràmide, cadascun a posat dins les pedres que ha volgut. També les hem pintat del color que més ens agrada, encara que sabem que són de color marró, taronja o de color carn. Això ens ha dit Pau P. Hem escrit a la pissarra PIRÀMIDE.
Piràmide

Joan ens ha dit que en les piràmides hi ha tresor amagats.
Hem trobat un bagul tot ple de monedes.
Tresor

Paula S. diu que els camells tenen una cadira a la gepa per a que pugen els Reis Mags. Àngela diu que en la cadira hi ha un pal davant i un pal darrere per a que les persones que pugen no caiguen.
Com que no hem trobat una cadira com diuen Paula S. i Àngela, hem tingut que dibuixar nosaltres els pals: un davant i l´altre darrere.

Cadira de camell.

Mengen punxes i fulles que punxen. Com que l´arbre que punxa que ens ha portat Paula era molt xicotet i no es veia be, hem buscat arbres que punxen per Internet. Hem vist que aquests arbres son més grans que les persones. Pau P. ens ha dit el seu nom: càctus.

cactus

Paula S. ens ha demanat que despenjàrem la cartulina que ens ha portat a la classe per que volia explicar-nos com mengen els camells. Ens ha tornat a insistir en que tenen la boca dura. Com que no trobàvem la foto que ens ha posat son pare i sa mare, he decidit copiar-la en un full. La veritat és que ha quedat molt lletja. Hugo ens ha dit que semblava un mono.

Boca dura.

Paula S. ens ha contat que els camells mengen dàtils, fulles que punxen i punxes. També ens ha dit que els camells no es punxen per que tenen la boca molt dura. Pau P. diu que tenen les dents brutes per que no se les renten. Joan diu que no es poden rentar les dents perque no tenen mans. Hem escrit Dàtils en la pissarra, després cadascun ha pintan tots els dàtils que ha volgut. Paula S. ens ha dit que els pintarem grocs i que no es ferem allargats, ens ha dit que els dàtils son rodons.
Dàtils
Tenim la cartulina dels camells que ens va portar Paula S. posa en el suro de la classe. Aquest mati m’ha demanat que la posarà en mig de l’assemblea. Ens volia explicar com tenen els ulls i les pestanyes els camells. Ens ha dit que les tenen llargues per a que no els entre arena en els ulls. He dibuixat un ull. Casdascun ha tingut que dibuixar l’iris del color que volia i la pupil·la de negre. Hem posar les pestanyes damunt de l ‘ull.
Pestanyes

Paula S. ens ha portat una cartolina plena d´informació dels camells. Per fi saben la diferència entre un dromedari i un camell. Paula S. ens ha dit que el dromedari té una gepa i el camell en té dos. Ella ha triat per a nosaltres aquest camell amb dos gepes:

Camell

Dromedari2

Oasi

Ulls

Geps

Hem pintat el dromedari del color que hem estimat i hem posat borrumballa (dels llapissos) als peus del dromedari per a que semble un desert.

Mengen herba
Anem a estudiar els camells

ESCOLLIM EL TEMA: ELS CAMELLS

QUÈ SABEM DELS CAMELLS?

QUÈ VOLEM SABER?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s