Projecte: Les balenes

Anem a estudiar: Les Balenes

Resum de tot el que hem estudiat de les balenes: Les balenes

Que podem explicar sobre les balenes als nostres fills o filles.

Jordi ens ha portat fotos. Li hem demanat que ens explicarà que significaven aquestes fotos, ens ha dit que era Greenpeace. Que els barcos volen caçar a les balenes i els que van en llanxa volen salvar-les. També ens ha dit que els del barco tiren aigua per a que les llanxes se’n vagen. Jordi ha triat els dos dibuixos el de la llanxa i el del barco. Ell volia un barco pirata però Xavier li ha dit que els barcos pirates no cacen balenes. En la fitxa hem escrit “SALVEMOS A LAS BALLENAS” GREENPEACE. Ho hem posat en castellà perquè en les fotos estava en castellà.

He portat un video de la BBC que porta per titol: Les Orques. Hem vist com cacen les orques als pingüins. Hem decidit que cadascun dibuixara la seua orca i el seu pingüí, baix del dibuix hem escrit amb majúscules (pero amb lletra xicoteta): LES ORQUES MENGEN PINGÜINS.

Pau P. ens ha explicat que les balenes es comuniquen per sons. Diu que son pare té un video on es veu com es comuniquen les balenes. Josep va explicar que es transmetren per ones. Pau P. va triar una balena i Josep va pintar com faria ell les ones. Baix vam posar que: LES BALENES ES COMUNIQUEN PER SONS

Vam tornar a vore el video que hi ha en aquest bloc de les balenes. A Rubén li agrada molt. Quan es va acabar vaig preguntar si havien après algo, Rubén de seguida va dir que si, ens va explicar que el cor de les balenes és igual de gran que un cotxe. Els dos dibuixos que vegeu els va triar ell.

Avui li he dit a Jordi que ens ensenyara el full que li ha donat son pare. Jordi ens ha dit que no li ho ha donat son pare que ha segut sa mare. En el full hi havia un esquelet de balena amb una fletxa que senyalava una balena i unes espines de peix que senyalaven un peix. Jordi ens ha dit que les balenes tenen ossos i els peixos espines. He preparat aquesta fitxa per a que relacionen les espines amb els peixos i els ossos amb les balenes.

Xavi ens va dir que sa mare li havia dit que hi havia barcos amb persones males que ferien a les balenes. A les balenes les cacen amb un “aparato” que sembla un “canó pero que no és un canó” i que “tira” com si “fos una fletxa però no és una fletxa”. Josep ha tingut que explicar que no és una fletxa que és un arpó i que va enganxat a una corda, hem dibuixat una corda del barco a la balena. Hem escrit el que ens ha dit Xavi: ELS MALOS FEREIXEN A LES BALENES.

Jordi ens va portar unes fotos on hi havia una classificació de les balenes en 2 categories: dentades i desdentades. Aleshores vam elaborar dos fitxes amb aquesta classificació. Ell ens va dir que les desdentades eren la balena blava, la geperuda i la grisa (en eixe ordre).

I les dentades eren el catxalot, la beluga i l’orca.

Matemàtiques amb les balenes

El que hem fet amb aquestes 2 fitxes és pintar les balenes dels quadres i després les hem numerat de l’1 al 5:

En el bloc hi ha un video de les balenes. A Rubén el que més li va agradar és que les balenes tenen una llengua que pesa com un elefant. Vam posar l’elefant i cadascun havia de dibuixar la seua llengua. Com que no sabiem dibuixar llengues Paula G. ens va ensenyar, va fer una U molt gran al costat de l’elefant. Rubén després va posar una ratlleta en mig de la seua U.

Avui Joan ens ha dit que les balenes no tenen espines tenen ossos. Li he preguntat que com sap ell que les balenes no tenen espines, ens ha dit que li ho ha dit sa mare. Pau P. s’ha enfadat, li pregunte perquè s’enfada, no vol contestar, ha segut Ángela la que ens ha dit que això ja ho havia dit Pau P., que el dia que ho va dir no li vam fer cas i per això està enfadat. Li demanen disculpes a Pau P.
Ángela ens diu que podiem escriure: LES BALENES TENEN OSSOS

Aquesta fitxa del placton era precís fer-la. Vam fer un quadrat, el vam pintar de blau, amb pintura de cera “blaneta” (tova), després vam agafar un tub de cola i li’l passem per damunt a taques, per a simular els bancs de krill (o siga el placton), dic que era precis fer-la perquè a Jordi li encanta dir-nos que que les balenes mengen placton.

En aquesta pàgina podeu vore com mengen les balenes: Com mengen les balenes

En el video explica el tamany de les balenes.

Jordi ens va dir el primer dia que les balenes mengen placton. Avui ens ha dit que les balenes mengen calamars i peixos grans. Com que no ho acabavem d’entendre ens ha explicat que les balenes que no tenen dents mengen placton i les que tenen dents mengen calamars i peixos grans.

Jordi ens ha explicat com respiren les balenes. Ho fan per un forat que tenen dalt del cap. Quan ixen de l’aigua tiren l’aigua que tenen acumulada en el forat, i després respiren. Hem buscat balenes respirant pel forat del cap, a Jordi aquest dibuix és el que més li ha agradat:

En la pàgina de First School hem trobat un trencaclosques d’una balena.

La mare de Luana ens ha portat fitxes de balenes, com que Jordi ens ha dit que les balenes blaves son grans, hem agafat la fitxa que ens va portar la mare de Luana per a pintar una balena blava gran. Aquestes fitxes les podeu trobar en la pàgina de: First School
Hem pintat la balena de color blau i per a fer el mar hem tallat trossos de paper pinotxo i els hem pegat per a simular les oles del mar.

QUÉ VOLEM ESTUDIAR?

Aquesta vegada no ens ha fet falta massa temps per a decidir el que anem a estudiar. En dos sessions ho hem tingut molt clar, anem a estudiar: Les balenes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s