Projecte: Els monos

El projecte “Els monos” ja s’ha acabat, en aquest enllaç podeu vore un resum de tot el que hem fet:

Projecte: Els Monos

Segons Pau P. Darwin va dir que l’home ve dels “monos”. Joan diu que l’home ve d’una especie de monos. Per a evitar confusions els he explicat que els homens no venen dels monos sino d’una especie pareguda als monos que porta per nom “primat”

Pau P. ens ha explicat que els monos del Vell Món tenen els forats dels nas cap avall, que tenen moltes dents i que solen tindre el cul pelat.

Jordi i Pau P. ens van explicar que el gorila, l’orangutà i el ximpanzé són monos del Vell Món.

Pau P. ens ha explicat que els monos del Nom Món es caracteritzen perque tenen la cua llarga i prènsil, viuen als arbres i el seu tamany és xicotet.

Aquesta palmera era per a fer la portada del projecte dels monos però al final ens hem decidit per un altra, una mica més complicada. El mono que hi ha al costat és per a enganxar-lo. Si en teniu dos els poder enganxar de les mans i formen una cadena. En la classe hem fet un mono, vosaltres en casa en podeu fer molts més per a enganxar-los.

Avui Jordi ha vingut en 5 mapes del Món a color i 5 en blanc i negre. Ens ha dit que era un per a cada equip. Li he preguntat que per que portava els mapes del Món i ens ha explicat que son pare li ha dit que és per a explicarnos que els monos els classifiquen segons al lloc que viuen: en el Nou Món i en el Vell Món. Li he preguntat on està el Nou Món, ens ha senyalat Sud-américa, a més a més ens ha dit que allí viu el mono udolador i que també viuen el avis de Kiara. En el Mon Vell vivem nosaltres. Encara que a alguns no els ha agradat que nosaltres vivirem en el Vell, prefereixen el Nou Món.

Hem estat veient diferents tipus de monos. Ángela i Nerea ens han portat una foto d’un mono. Segons elles era un titi. Ho hem comprovat amb una foto que tenim d’un titi i semblen idéntics. La foto se la van fer el cap de setmana en el mercat medieval d’El Verger. Després hem vist altres tipus de monos. El que ens ha agradat ha estat els macacos. Per internet hem trobat aquests:

Al dia següent la sorpresa va ser que Jordi ens va portar una foto d’un ximpanzé. Ens va dir que aquest ximpanzé és el mono de Tarzan i que li deien Xita (Chita).
Sabíem el que era un ximpanzé, el que no sabíem era que el mono de Tarzan fora un ximpanzé. Gràcies a la tia i a la mare de Jordi ja ho sabem. I com no! Jordi també ens va portar un dibuix de Tarzan quan era xicotet. És el que veieu ací:

Asseguts a l’assemblea Joan diu que té la pel·lícula de Tarzan (per la vesprada ens la va portar), tots o quasi tots coneixen a Tarzan. També saben que té un mono. Pregunte de quina classe és el mono i ningu ho sap. Paula G. diu que podem preguntar a sa mare i Iker diu que podem preguntar a les mares i als pares. Decidim l’opció d’Iker. Escrivim a la pissarra:

MARE, PARE VOLEM
SABER LA CLASSIFICACIÓ
DEL MONO DE TARZAN

Avui hem fet una carta a les mares i pares demanant-los informació sobre la classificació dels monos. El que passa es que tenim un lio molt gran i no sabem si es diuen monos, si tots són monos i si tots els monos són iguals. Ens agradaria que les mares i pares en digueren com es classifiquen els monos. La nostra carta deia així:

MARE, PARE VOLEM
SABER COM ÉS
LA CLASSIFICACIÓ
DELS MONOS

Com que no ens vam quedar satisfets amb el mapa on viuen els monos udoladors (mono aullador) per que no haviem pogut pintar els monos, vam decidir posar en un cercle als monos udoladors, retallar-los i pegarlos en un mapa de Sud-america (vam utilitzar un altra vegada el mapa de Sud-america que heu vist abans).

Kiara ens ha portat una foto d’un mono “aullador” (udolador). Ens ha dit que li la dona la seua mare. També ens ha dit que aquest mono viu a Sud-amèrica. Hem buscar per internet un mapa de Sud-amèrica i hem escrit: Els monos “aulladors” viuen a Sud-amèrica.
Sud-amèrica esta rodejada per aigua. Joan ha dit que podiem anar amb l’autobus, però quan ha vist que tot el que rodejava Sud-amèrica era aigua s’ha donat compte de que sols podem anar en vaixell o avió. Iker volia anar d’excursió, Kiara li ha dit que no pot ser que està molt llunt, que hi ha que anar amb l’avió i que el bitllet és molt car. Pau P. ens ha dit que ell ja ha pujat a l’avió.

Pau P. ens ha contat que els monos pugen i baixen per les lianes. Segons ell no són cordes, són més fortes que les cordes, són de color verd i pengen dels arbres.

Com que la imatge del plàtan que ens va portar Jordi ens va deixar bocabadats. Hem aprofitat per a fer una fitxa de matemàtiques al voltant dels plàtans. Es tracta de pintar els plàtans, retallar-los i posar-los dintre del cercle. Com que són 5, cal escriure 5 en el rectangle que hi ha dalt del cercle.

Per fi hem vist el gorila. Jordi estava nerviós, volia ensenyar totes les fotos que ha portat als seus companys. I m’ha donat la sensació que els companys i companyes han disfrutat veient-les. A més a més tenen la costum de passar-les sense quasi mirar-les, però avui no ha estat així, avui s’han recreat en la contemplació de les imatges. Com sempre el gorila és el que més ens ha agradat. Jordi ha triat per a nosaltres aquest gorila:

Quan ha arribat el torn de Jordi ens ha contat que son pare li ha dit que els monos quan tenen calor naden. Nosaltres en un primer moment no ens ho crèiem. Però com que ha portat les fotos ens hem tingut que rendir davant la evidència. Hem buscat per Internet monos nadant però no hem trobat cap. Aleshores Jordi ha triat un dibuix de mono, l’hem pintat i després amb trossets de paper de seda blau hem cubert al mono per a que donara la impressió de que estava nadant.
Per si algú vol vore les fotos de monos nadant ací les teniu:

Monos nadant

Després Pau P. tenia una cosa important que contar-nos: son pare li ha dit que en el Zoo de Barcelona hi havia un gorila de color blanc que li deien Floquet de Neu (Copito de Nieve). També ens ha dit que es va morir fa temps. Com que el gorila era blanc hem vist que no el podiem pintar de blanc sobre un full blanc. Aleshores hem portat cartulines de color blau per a pintar de color blanc a Floquet de Neu. Ha estat divertit pintar i escriure amb el color blanc sobre una cartulina de color blau.
Ací teniu una foto de Floquet de Neu:

Aquesta foto es del Fotomanolon (Flickr)

Més informació de Floquet de Neu

Hem tingut molt de “jaleo” en l’assemblea. Hi havia moltes coses que dir, moltes coses que ensenyar i moltes coses que fer. Hem començat per Iker. Ens ha portat fotos de sa tia amb un ximpanzé. La veritat es que eren molt boniques i amb molt de realisme, cosa que ha impressionat als xiquets i xiquetes. El ximpanzé anava vestit com si fos una persona. Ens hem donat compte del seu nas xato, de les seues orelles que són més grans que les nostres i de la quantitat de pel que tenen.

Abans que vinguera el Rei de Casrnestoltes hem vist el video on una mare està alletant al seu fillet i hem decidit fer aquesta fitxa:

Avui hem tingut una sorpresa molt xula, (la veritat es que des de fa un parell de dies que cada vegada que estem a l’assemblea anem de sorpresa en sorpresa) Jordi ens ha portat un “toxo” de papers. Era una classificació de monos que li ha fet son pare i sa mare, a més a més hi havia una carassa de mono per a pintar xula, xula, xula. És aquesta:

Carassa de mono

La tenia preparada per a la setmana que ve però com que la hem pintat avui, ja vorem el que fem.

Joan va vindre ahir tot decidit a contar-nos el que li havia dit sa mare: que els homens i els monos venen d’una espècie de monos des de fa molt de temps. Van buscar per internet aquesta espècie de monos, pero de tot el que vam trobar no ens va agradar res.
Aleshores vam decidir agafar un full en blanc i escriure: especie de monos i que cadascun pintara l’espècie de mono com volgués.

He trobat un video d’un macaco alletant al seu fill:

També he trobat aquesta imatge molt tendra:

La veritat que aquesta fitxa no té res a veure en el que hem treballat avui en classe. Pau P. ens ha dit que els monos són mamífers. Li he preguntat això que vol dir i m’ha contestat que eixen de la panxa de la mare i beuen llet. Hem buscat monos bevent llet o eixint de la panxa, però no hem vist cap. I com que a Pau P i a quasi tots els agraden els monos menjant plàtans hem triat aquest dibuix.

I ARA QUÈ FEM?

Avui hem decidit fer aquesta fitxa. El motiu és senzill: tres xiquets han dit que els monos mengen plàtans, per tant hem fet tres cistelles, una per a cada un dels xiquets. Dintre de les cistelles hem posat dos plàtans i hem escrit: Mengen plàtans.

Una vegada tenim clar el que anem a estudiar. Busquem per internet quin dibuix volem pintar. Si poseu “dibujos monos” en google i cliqueu sobre imagenes, vos eixirà el mateix que a nosaltres. Avui Nerea ha triat aquest (sembla que el mono porta botes). Parlant amb la mare de Joan m’ha dit que aquest mono li diuen Botas i que sempre va amb una xiqueta que li diuen Dora la Exploradora, sembla que és una serie de TV.
Ací teniu un enllaç de Youtube: Dora la exploradora

QUÈ SABEM?

QUÈ VOLEM ESTUDIAR?

En breu vos contaré com ha sorgit el tema.
Avui hem començat a pensar que és el que volem estudiar. Ja hi ha algunes propostes. Decidir aquest projecte va a ser una mica més complicat. Ja no es tracta de dir que volem estudiar, cal argumentar la proposta. I en eixes estem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s